Bezig met laden...
Alt

 

Bespaartips om zuiniger met je geld om te gaan

Tip 1: Zet de verwarming één of twee graden lager. Je lichaam went na verloop van tijd vanzelf aan een lagere binnentemperatuur. Door ’s avonds een trui aan te trekken of een dekentje op de bank te gebruiken, hoeft de thermostaat niet of pas later op de avond omhoog.

Tip 2: Kom een kommetje soep met brood eten in de Rode Beuk overdag. Je kunt vervolgens de verwarming lager zetten in de tijd dat je niet thuis bent.

Tip 3: Doe de tussendeuren in huis altijd achter je dicht. Zo voorkom je dat er warmte naar boven toe lekt.

Tip 4: Probeer korter te douchen (gebruik een wekkertje of alarm) en douche maximaal 5 minuten.

Tip 5: Stook alleen ruimtes die je gebruikt. Check voor jezelf na welke ruimtes je amper gebruikt, zoals een wasruimte of oude kinderkamer. Draai hier de thermostaat dicht, maar zorg er wel voor dat je de deuren van deze kamers altijd gesloten houdt.

Tip 6: Verplaats meubels als ze voor een radiator staan. Zo kan de warmte optimaal de ruimte in stromen. Zo voorkom je dat de warmte deels in de meubels stroomt zoals een bank of stoel.

Tip 7: Open overdag gordijnen om de warmte van de zon zoveel mogelijk in het huis te laten. Wanneer het avond wordt sluit je de gordijnen weer.

Tip 8: Vervang de verlichting in huis met energiebesparende ledverlichting.

Tip 9: Mocht het op de slaapkamer te koud zijn is het beter om een elektrische deken te gebruiken. Dit is vele malen goedkoper dan de slaapkamer warm stoken.

Tip 10: Plaats radiatorfolie achter je verwarmingen. Zo weerkaatst de warmte de woning in en voorkom je dat warmte via de buitenmuur ontsnapt.

Tip 11: Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al omlaag. De ruimte waar je zit blijft nog wel even warm.

Praat met je familie en vrienden over hoe handiger om te gaan met geld. Worden de kosten onbetaalbaar en merk je dat je niet meer rondkomt? Kom dan naar ons spreekuur maatschappelijk werk. De spreekuren vinden plaats:

Dinsdag tussen 10:00 uur en 11:00 uur in de Rode Beuk in Simpelveld

Donderdag tussen 14:00 uur en 15:00 uur in het Welzijns Medisch Centrum in Bocholtz

Bespaar op je energierekening

Het verduurzamen van je huis levert je een lagere energierekening en een comfortabele woning op, vooral als je een oudere woning hebt die niet goed geïsoleerd is. Reden genoeg om meteen aan de slag te gaan! Maar hoe breng je je energieverbruik omlaag? Waar begin je? Wat zijn de meest effectieve maatregelen voor jouw huis? Dat weet de energiecoach van ‘De Wattmeesters’, onderdeel van REScoop Limburg.

Wat is een energiecoach?

De energiecoaches van ‘De Wattmeesters’ zijn gedreven mensen met praktijkervaring in het verduurzamen van woningen. Ze hebben bovendien een opleiding tot energiecoach gevolgd bij de landelijke opleider HOOM. De energiecoaches delen hun kennis en ervaring met andere Limburgse woningeigenaren.

Wat doet een energiecoach?

Na het doen van wat vooronderzoek naar jouw woning, maakt de energiecoach een afspraak met je om bij je langs te komen. Hij of zij bespreekt met je wat je wensen zijn. Samen brengen jullie in kaart wat de beste verduurzamingsmaatregelen kunnen zijn voor jouw huis en woonsituatie. De bevindingen en maatregelen worden vastgelegd in jouw digitale HOOM-dossier. Je krijgt na afloop van het gesprek een overzichtelijk rapport met een overzicht van de beste maatregelen, inclusief kosten en opbrengsten. Omdat je vooraf kunt zien wat de investering oplevert, wordt het gemakkelijker om besluiten te nemen. Ook handig is dat je altijd online toegang hebt tot je eigen dossier en je samen met je coach de vervolgstappen kunt zetten.

Een echte coach

Maar de energiecoach van ‘De Wattmeesters’ doet meer. Ook bij het realiseren van besparingen staat de energiecoach voor je klaar; hij is immers je coach. De energiecoach bespreekt de adviezen met je, biedt hulp bij het aanvragen en vergelijken van offertes en ondersteunt desgewenst bij het aanvragen van de financiering. De energiecoach geeft ook aan of er verdere verplichtingen zijn, maar je mag altijd zelf bepalen welke maatregelen je wel of niet wilt doorvoeren. Ook helpt de coach met het inzichtelijk maken van zogenaamde ‘’quick wins’’: hij laat je kleine maatregelen, zoals ledlampen, radiatorfolie en tochtstrips zien waarmee je relatief gemakkelijk en snel energie kunt besparen en geeft hierover verder advies.

Boek een afspraak met een energiecoach

Wil je ook energie besparen? Boek dan via deze link een afspraak met een energiecoach van ‘De Wattmeesters’: https://dewattmeesters.nl/

Het traject met de energiecoach wordt tot 30 september 2022 (zolang er voldoende budget is) gratis aangeboden door de Provincie Limburg, mede mogelijk gemaakt door de EIB.